Pages

Recent Posts

 • Informasjon fra AP EU

Viktige nettsteder

My Photo

About

Subscribe to this blog's feed

Bær ditt barn!

Selvfølgelig skal man bære sitt barn…

Det er tross alt det mest naturlige som kommer til oss som foreldre. Det første vi gjør når vi får sjansen er å holde rundt barnet det og bære det – det lille vakre mennesket vi har fått inn i livene våre. Vi holder rundt barnet vårt konstant, beskytter det, gir det varme og kjærlighet og nærhet – alt det vi vet at dette lille vesenet behøver for å overleve. Og det lille barnet kryper sammen i fosterstilling og suger til seg alt den får av sine foreldre.

Image2350 Men så kommer hverdagen og vi slutter med holdingen og bæringen. Vi plasserer barnet i en vogn når vi skal gå tur og setter det i en stol eller på gulvet når vi skal gjøre noe praktisk i huset eller hagen, og vi herder oss selv for mange måneder med gråt og fortvilelse. Dette er ikke fordi vi ikke vet bedre. Det er fordi det er slik samfunnet har lært oss at vi skal være som foreldre. Distanserte; for å skape individer som ikke er bortskjemte mammadalter som ikke klarer seg selv.

Fakta, derimot, forteller oss at barn som bæres gråter 43% mindre, og at i kulturer hvor bæring er kontinuerlig er det betydelig mindre gråt enn i vestlige kulturer, hvor bæring gradvis har mistet sin status. Bæretøy kan også være et hjelpemiddel for omsorgspersoner med barn som lider av kolikk og lignende symptomer som krever nærhet og kjærlighet kontinuerlig, og oftest gjennom bæring, for at smerten skal være mindre pågående for barnet. Fødselsdepresjoner kan også bearbeides på et positivt vis gjennom bæring.

Bæring fører også til fordelaktig utvikling av barnet mentalt, følelsesmessing og fysisk. Den mentale utviklingen til barnet tjener på mer tid i en "stille, men observerende fase" som under fås mens barnet blir båret - dette er den ideelle fasen for å lære. Sansene blir stimulert mens hun blir båret, og barnet har likevel muligheten til å stenge ut impulsene når hun blir overstimulert ved å gjemme kroppen inn mot omsorgspersonen. Når barnet blir båret ser hun verden fra ditt perspektiv, i stedet for å kun se taket over sengen eller andre menneskers knær fra vognen. All denne ekstra stimuli er positiv for hjernens utvikling.

Image877Videre forstår man at også barnets følelsesmessige utvikling fremmes ved bæring. Barnet blir raskere trygg på omgivelsene sine når hun blir båret tett inntil omsorgspersonens kropp, da denne personen har varme og lukt og kjærlighet barnet er fortrolig med. For barnet å vite at det vil bli båret når det er redd, sliten, lei seg eller kjeder seg er betryggende, og bygger en tillit til omsorgspersonene som vil være uvurderlig senere i livet.
Bæring er ikke minst viktig for barnets fysiske utvikling. Ved å være så nær kroppen til sine foreldre lærer barnet seg tidlig hvordan en naturlig kroppsrytme er og hvordan naturlige bevegelser føles. Lyden av ditt hjerte som slår, din pust, stemmen din og varmen fra kroppen din - alt dette blir helt naturlig for ditt barn. Forskning har vist at nettopp dette hjelper nyfødte, og spesielt premature, babyer til å bedre tilpasse seg livet utenfor mors kropp. I tillegg kan det å bære barn på magen være viktig ”mage”-tid. Barnet løfter på hodet og ser seg rundt og styrker nakkemuskulaturen til enhver tid, og kan slippe hodet ned mot omsorgspersonens brystkasse når hun er sliten.

Sist men ikke minst er det å bære en fantastisk personlig erfaring; en fin måte å få en kjærlig forbindelse med ditt barn. Barnet er med deg hele tiden, og du kan nyte av nærheten og varmen og lukten av ditt barn uavbrutt. Din tid med barnet ditt er så verdifull, og tiden går så fort. Ved å bære barnet ditt får du så mye mer utav denne korte stunden.

Tettinntillogo1 For mer informasjon om bæring og bæretøy, eller for å finne en bærehjelp i ditt nærområde, se www.tettinntil.com og dets informasjonsforum.

The babywearer, www.thebabywearer.com, er et Amerikansk internett forum med informasjonssider om bæring.

Categories

 • Amming
 • AP EUropa
 • Bæring
 • Månedens Premie
 • Sjiraffspråket
 • Tilknytingsomsorg generellt
 • Varsom og Mild Disiplin

Photo Albums

October 2007

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Archives

 • October 2007
 • August 2007
 • July 2007
 • June 2007
 • May 2007